GEZONDER LEVEN

Er zijn talloze manieren om gezonder te leven. Een daarvan is stoppen met roken. HVO-Querido grijpt de landelijke actie Stoptober aan om cliënten en medewerkers te motiveren serieus werk te maken van een gezonde leefstijl. Hier het relaas van twee van hen: Ronald, een bewoner van een satellietwoning van onze locatie de Aak in Amsterdam Osdorp, en Kevin, zorgcoördinator van dezelfde voorziening.

Fit 24

Het programma Gezonde Leefstijl is opgezet om teams van HVO-Querido te trainen zodat ze hun cliënten beter op weg kunnen helpen naar een gezonder leven. Het komt voort uit het programma Positieve Gezondheid (Fit 24) dat komend jaar breder wordt geïntroduceerd binnen HVO-Querido. In dit programma worden onder andere de drie speerpunten van het landelijke preventieakkoord uitgewerkt: (anti-)rookbeleid, problematisch alcoholgebruik en obesitas (voeding en bewegen).

Ronald wil de komende
42 jaar niet roken

Hij heeft nog altijd een rokershoestje. Niet vreemd ook, Ronald Voerman (58) is pas twee weken geleden gestopt. 42 jaar lang rookte hij. Wie snel kan rekenen weet nu dat hij op zijn zestiende begon. Zijn ouders wilden niet dat hij stiekem rookte. Daarom rookte Voerman zijn eerste shaggies thuis, mét zijn ouders.

Toen hij nog getrouwd was, deed hij samen met zijn vrouw een eerste stoppoging. Maar hetzelfde weekend ging het al mis. Zijn vrouw vroeg hem zondagochtend of hij even bij de benzinepomp langs wilde rijden voor een pakje sigaretten.


Nieuwe aanleiding

Voerman, die in een satellietwoning van de Aak woont, zag vorige maand iemand lopen met een Stoptober armbandje en zei meteen: geef mij ook zo’n armband, ik doe mee. Na 42 jaar was hij op het punt gekomen dat hij genoeg had van het roken, hij was het zat. ‘De enige die me nog smaakten waren ’s morgens bij de koffie en ’s avonds na het eten. Voor de rest is het gewoonte. Waar ben je dan eigenlijk mee bezig?’ De volgende 42 jaar hoopt Voerman door te komen zonder te roken.


Voortgang

Verleden week, in het weekend, had Voermans een dip: ‘Het was vrijdagavond, je mist toch wat om te doen, je hebt niets meer in je handen.’ In het begin was het voor hem zaak om aan het werk te blijven, bezig zijn, zijn gedachten aan roken te verzetten. ‘Dan heb je er geen erg in.

Tegenwoordig laat ik mijn shag thuis, als ik op pad ga. En als de nood aan de man is, kan ik er thuis eentje opsteken,’ lacht Voerman. ‘Iman, mijn coach, belt mij af en toe en dan vraagt ze hoe het met me gaat. Dat is een enorme steun in de rug.’


Vlog

Met een aantal maten die ook aan Stoptober meedoen, is Ronald aan het vloggen over zijn stoppoging. ‘Je steunt elkaar toch, omdat je het met z’n allen doet.’ Tijdens de opname hebben ze het erover hoe trots ze zijn dat ze het volhouden. 

Ze peppen elkaar op: ‘Je gaat het redden!’ en ‘het is niet erg als je een terugval hebt’. Voermans: ‘We nemen de stand van zaken door en ik biecht eerlijk op dat ik er één heb opgestoken, anders neem je jezelf in de maling.’


Een mooi jaarsalaris

‘Vroeger was een pak zware Van Nelle in je achterzak stoer, nu zeg ik: ben je wel goed bij je hoofd geweest?’ klinkt het berustend uit Voermans mond. ‘Nu ik wat geld overhoud, koop ik meer snoep en gebak. Ik krijg ook al meer reuk en smaak. Voor de gein heb ik eens zitten rekenen wat ik weg heb zitten blazen in die 42 jaar. Ik kwam op 70-75.000 euro, een mooi jaarsalaris.’

‘Ik wil graag oud worden’

Zorgcoördinator Kevin Koenen (29) rookte stevig vanaf zijn 15e tot pakweg zijn 25e. De vier jaar erna heeft hij vele stoppogingen gedaan. Op vakantie in Indonesië kon hij de kreteksigaretten maar moeilijk weerstaan en afgelopen winter rookte hij weer volledig. In juni van dit jaar stak hij zijn laatste sigaret op. Hij is vastbesloten om nooit meer een sigaret aan te raken.


Echt willen

‘Je blijft verslaafd zeggen ze. Maar als je écht wilt stoppen, is het goed te doen, of het nu met een hulpmiddeltje is of cold turkey. Je moet er alleen zelf écht voor de volle 100% achter staan. Dat stoppen beter is voor je financiën en je gezondheid werkt volgens mij niet als motief. Het gevaar schuilt erin dat je makkelijker weer begint als je er niet ten volle van overtuigd bent dat roken gewoon vies is.’


Ervoor gaan

‘Je blijft altijd associaties houden waarbij het fijn is om te roken, na het eten of bij een biertje of de koffie. Volhouden om dan niet te roken, vind ik het moeilijkst. Ik kon altijd wel makkelijk stoppen maar als het dan even tegenzat in mijn leven begon ik ook weer net zo makkelijk. Maar nogmaals: het is goed te doen, dat stoppen, zolang je er maar voor gáát!’

De reden

Eigenlijk past roken helemaal niet bij Kevin vertelt hij. ‘Ik doe aan hardlopen en vijf keer in de week ben ik met crossfit bezig. Ik merk het meteen aan mijn conditie als ik rook.’ Maar dat is niet zijn voornaamste reden om te stoppen. ‘Ik wil oud worden.’ Kevin roept nog niet overal luidkeels rond dat hij nu echt gestopt is. Hij is in het verleden te vaak weer begonnen. Binnenkort gaat hij opnieuw op vakantie naar Indonesië. Kan hij ditmaal wél voldoende weerstand bieden tegen de kreteks? Kevin weet zeker dat dit gaat lukken.