MUZIEK RONDOM DE KERSTBOOM

Muziek draagt op een gezonde manier bij aan herstel. Muziek verbindt en verbroedert, het is een universele taal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat HVO-Querido veel tijd steekt in muziek maken als vorm van dagbesteding en muzikale cliënten graag een podium biedt. Sinds enkele jaren is het afsluiten van het jaar met een muzikale kerst- en nieuwjaarswens een mooie en feestelijke traditie.

Muzikaal gezien was 2019 bij HVO-Querido een mooi en druk jaar. Het openluchtfestival het Ritme van de Stad in het Vondelpark was een primeur, maar ook het begin van een mooie traditie, want de twee editie hiervan staat gepland voor juli 2020. De muzikale show KWIK beleefde in 2019 alweer zijn zesde jaargang, deze keer in de Brakke Grond. Er zijn bij diverse locaties van HVO-Querido open podia georganiseerd om lokaal talent in de schijnwerpers te zetten, we doen mee in muziekproject The Mystifiers, ons muziekmagazine Lost in Music verschijnt regelmatig, kortom er gebeurt veel op het gebied van muziek.


Oerkracht

Lies Schilp maakt niet alleen zelf muziek, onder meer als zangeres bij Gruppo Sportivo, zij is ook coördinator muziek bij HVO-Querido DOET!, onze afdeling voor dagbesteding.

‘Het bijzondere aan onze muzikale cliënten is dat er vaak zoveel passie in hun muziek zit,’ aldus Lies. ‘Sommigen hebben zo’n oerkracht in zich, dat hoor je en dat voel je. Dat is voor mij veel belangrijker dan dat het allemaal loepzuiver en virtuoos is.

Ik zou meer muzikale cliënten een podium willen bieden.’

Kerstlied

Al een paar jaar achtereen maken onze cliënten en medewerkers samen een bijzondere muzikale kerstgroet. Met een zelfgeschreven lied en videoclip wensen zij iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar. Dit jaar is het de beurt aan HVO-Querido's huisband Space Lightning. Bandleider en oprichter Delano Fransman schreef het catchy kerstliedje “Rondom de kerstboom.”

‘Dat vind ik zo leuk,’ vervolgt Lies Schilp, ‘er wordt bij ons niks voorgekauwd, we kunnen veel van onze muzikanten inmiddels gewoon vragen om iets te brengen. Voor het kerstnummer was Space Lightning echt aan de beurt dit jaar. Ze spelen in wisselende samenstellingen al heel lang samen en ze zijn de afgelopen tijd echt enorm gegroeid. Ze zijn zo gedreven, zo gemotiveerd. Het vergt nogal wat om dat samen met elkaar goed vol te houden.

Strakke planning

Zo’n kerstliedje is ook niet iets wat je er zomaar even uitschudt. In augustus, als iedereen nog in een T-shirt loopt, staat dat al op de agenda. Het heeft veel tijd nodig. Eerst ben ik met Delano gaan praten om te kijken of ze dit echt wilden. Daarna hebben we een strak tijdsschema gemaakt. Muziek schrijven, tekst schrijven, arrangeren, repeteren, demo maken, aanpassen, de studio in en uiteindelijk een videoclip maken. We hebben niet zoveel budget, dus in de studio moest het er in één dag opstaan, net als de clip.’


Muziekschool Zuidoost

De muzikanten van Space Lightning begonnen veelal als straatmuzikant. Om overlast tegen te gaan heeft HVO-Querido samen met stadsdeel Amsterdam Zuidoost een plek gezocht om een muziekschool te starten als dagbestedingsproject. Eerst in onze eigen nachtopvang aan de Flierbosdreef, inmiddels alweer geruime tijd in Podium Zuidoost. Met succes, momenteel maken ruim tachtig mensen gebruik van de muziekfaciliteiten van HVO-Querido.

‘Ik ga nog steeds met heel veel plezier naar de muziekschool,’ aldus Delano Fransman, ‘het is leuk om nieuwe dingen te leren. Het heeft ook mijn leven gered, want op het moment dat je speelt ben je niet met je problemen bezig.’


Muziek is goed voor je

‘Of je nu muziek luistert of zelf speelt,’ stelt Lies Schilp, ‘je voelt je goed en je krijgt energie. Dat is niet alleen mijn persoonlijke overtuiging, dat is wetenschappelijk aangetoond, onder meer door hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Bij het musiceren, en zelfs al bij het luisteren naar muziek, ontstaan allerlei verbindingen in je hersenen en komen heel veel feel good stofjes vrij. Ik zie het dagelijks om me heen gebeuren. Cliënten lopen na een optreden rechtop te stralen. Muziek als medicijn, het zou vaker voorgeschreven moeten worden.’