SPORT: EEN GEZONDE UITLAADKLEP

Als cliënt kun je elke dag wel ergens bij of via HVO-Querido individueel of in groepsverband aan sport doen. Van yoga tot kickboksen, van voetbal tot zwemmen, het is er allemaal. Op alle niveaus. Daarbij kun je lekker rustig voor jezelf trainen of je voorbereiden op deelname een groot sportevenement zoals een voetbaltoernooi of de Dam tot Damloop en de Social Run in september.

SPORT: EEN GEZONDE UITLAADKLEP

Als cliënt kun je elke dag wel ergens bij of via HVO-Querido individueel of in groepsverband aan sport doen. Van yoga tot kickboksen, van voetbal tot zwemmen, het is er allemaal. Op alle niveaus. Daarbij kun je lekker rustig voor jezelf trainen of je voorbereiden op deelname een groot sportevenement zoals een voetbaltoernooi of de Dam tot Damloop en de Social Run in september.

Bij sport gaat het er niet alleen om je conditie op te bouwen, je lichaam sterker te maken en je fitter te voelen. Sport gaat het ook om dingen samen doen en werken aan vertrouwen. Wie dit als geen ander weet is Liane Mosselaar (1984) die bij HVO-Querido werkt als persoonlijk begeleider en ongeveer een kwart van haar tijd besteedt aan het organiseren van sportactiviteiten ten behoeve van cliënten. Liane is een zij-instromer. Na een opleiding communicatie aan de Hogeschool Utrecht en genderstudies aan de Universiteit Utrecht werkt ze in diverse functies in het bedrijfsleven voordat ze medio 2016 bij HVO-Querido komt.


Los

‘Ik houd van sport, ik heb vroeger zelf vrij fanatiek gesport, handbal, en ook tennis en voetbal, dus toen ik bij HVO-Querido kwam werken, wist ik meteen dat ik ook “iets” met sport wilde doen voor onze klanten,’ vertelt Liane. ‘Sporten is belangrijk. Het is niet alleen goed voor je lijf, het brengt mensen bovendien bij elkaar. Sporten haalt de spanning even weg van de dagelijkse problemen die onze klanten ervaren. Door te sporten kom je even helemaal los, het is een gezonde uitlaatklep. Je maakt je hoofd leeg. Sport is een moment voor jezelf, je werkt ermee aan je zelfvertrouwen. Want je staat er immers, je bent op die training. Zo kun je bevestigen dat je lekker bezig bent en trots op jezelf zijn.

Familie

Begin 2017 zijn we gestart met Rebuild Your Body. Samen met Patrick Durrfeld heb ik een plan gemaakt en dat is gelukkig gehonoreerd door het Nike Community Impact Fund. Patrick levert een continue stroom aan creatieve ideeën, ik ben meer van het uitwerken en zorgen dat iets praktisch kan worden uitgevoerd. Samen vormen we een goede combinatie, al zeg ik het zelf.

Met Rebuild You Body willen we mensen niet alleen helpen om fitter te worden, we willen ook een soort familie creëren. Een plek waar mensen zich welkom en op hun gemak voelen. Sport is ook sociaal, het is een manier om andere mensen te ontmoeten. Je hoeft daarbij niet noodzakelijker wijs samen te kletsen, dat mag wel, maar je bent in eerste instantie samen met iets bezig.

Bij Rebuild Your Body gaat het niet alleen maar over sport. Wij zijn ook hulpverleners, dus als deelnemers ergens mee zitten, dan kunnen ze daar tijdens een training gewoon over praten. Alles is bespreekbaar bij ons.

Liefde

Rebuild Your Body is een soort sportschool voor mensen die net een beetje extra liefde en begeleiding nodig hebben. Wij geven mensen graag een extra zetje. Wij proberen onze deelnemers vertrouwen te geven: jij kunt dit. Sport is veel meer dan techniek en conditie, het gaat ook om durf, samen iets neerzetten, omgaan met spanning, inzien dat sociaal niet per se eng is. Daar leer je heel veel van, dat geeft je skills waar je ook buiten het sportveld iets aan hebt.

Wij proberen mensen het gevoel te geven dat iedereen gelijk is, iedereen heeft wel iets meegemaakt in het leven. Als er met mij iets aan de handis, dan deel ik dat ook met de groep. We willen niet dat mensen een keer komen kijken, we willen dat ze terug blijven komen.’

Social Run

De Social Run is een non-stop estafetteloop van ruim 555 kilometer in 48 uur met als doel bespreekbaarheid en begrip rondom psychische aandoeningen te vergroten. De route volgt tegen de klok in een ruime boog om het IJsselmeer. De Social Run is ook een sponsorloop. Team HVO-Querido haalde dit jaar geld op voor de kinderen van de gezinsafdeling van onze Velserpoort. Bewoner Dwayne uit Diemen liep in 2019 voor het eerst mee met de Social Run. ‘Super gaaf dit, vannacht liep ik met 'Eye of The Tiger' van Survivor op de achtergrond ergens door de polder in Noord-Holland. Heel tof om dit met deze groep mee te maken,’ aldus Dwayne op ruim 400 kilometer.


Sportrooster